Ifrån Pipersgatan till rymden fast om radio, ifrån P5 till P4

I de här inlägget har jag försök att samla mina minnen som har med radio att göra.

När jag bodde hemma hos mamma i Trollbäcken som ligger i Tyresö, så har jag för mig att radion stod oftast på.
Programmen som jag minns ifrån den tiden är, Upp till 13 där barn fick ringa in och svara på någon fråga och vinna en eller flera skivor samt önska låtar.
På helgerna blev det att jag åt pannkakor krusbärssylt till någon kombinerad frukost och lunch, i bakgrund stod Melodikrysset eller svensktoppen på.

När jag skulle åka till Träffstugan så hade chauffören ofta på radiokanalen P5 och varje fredag vid ett klockslag jag tror att det var kl 18.23 (tror jag) så spelade dem låten Hooked by a feeling med Björn Skifs.

Jag minns att P5 hade ett program någon dag efter julafton, året kanske var 1997. Jag hade inte haft internet så länge. Man fick maila in vilka julklappar som man hade fått. Bara efter någon minut efter att jag hade mailade in så läste programledaren upp mitt mail. Det var första gången som jag fick kvitto på hur fort ett mail kommer fram.

När jag tänker efter så har jag varit på en del evenemang som P5 och på senare år P4 har haft. Här nedan får ni läsa om dessa tillfällen.

Jag minns inte riktigt vad det var för öppet hus som radion hade, jag åkte till Pipersgatan där P5 hade sina lokaler. Det var små lokaler på botten våningen eller i källaren, jag har för mig att man gick ner för att komma in i lokalerna.
Jag minns att jag fick titta in i Lasse Perssons arbetsrum. Ett rum fullt med olika vimplar och matchtröjor ifrån olika lag.

Radio vid Pipersgatan

En annan gång hade de någon utomhus sändning med Kjell Eriksson och Lasse Persson vid Hornstull. Bilden är tagen vid de tillfället:

Radio vid Hornstull
Hösten 2008 lämnade man Kungsholmen och flyttade in i stora radiohuset på Gärdet.

Här kommer koppling mellan rymden och Pipersgatan som fanns förut.
När Christer Fuglesang var uppe i rymden 2006-12-10 kl 02:47 började han arbetet med att lyfta rymdfärjans huvudlast byggelementet P5 på plats på den internationella rymdstationen.

Via Facebook i början av november 2008 såg jag att Anders Björkman, Lailas son var vän med Lasse Person. Jag blev minst sagt överraskad, Lasse Person är Pappa till Hampus som är Anders Björkman plast son.

Jag har för mig att Fredrik Eliasson hade ett program på helgerna som hette svedela. Ett program som handlade om svensk musik, man kan nog att det var rätt lik Musikplats Stockholm, fast utan live-scenen.
Jag som har säsongskort på A.I.K. ishockey i Februari 2010 Startade A.I.K. med Livestudion som Viktor Petrovski leder. Det tog en tid innan jag ”kopplade” att det var Viktor som några år tidigare jobbade på P5.

I januari 2013 åkte jag till Pipersgatan för att ta några bilder. Om man tittar noga så ser man att det är mörkare färg på fasaden högt uppe på huset, det var där sylten satt.
Radiohusfasad

Sedan November 2011 försöker jag gå på varje Musikplats som Sveriges Radio Stockholm anordnar på fredagar mellan 12.30-13.00. Det finns två fredagar som sticker ut för mig.
Idde schultz som var där i slutet av november 2012. Henne missade jag tyvärr dels för att jag var trött och dels för att jag hade inte kolla ordentligt vem det var som spelade, jag var trött så jag stannade hemma. Här kan ni läsa mer om det.
Den andra konserten är naturligtvis Petra Marklund.

Print Friendly, PDF & Email

En reaktion på ”Ifrån Pipersgatan till rymden fast om radio, ifrån P5 till P4”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *