Landet inledning

Den lilla by som heter Kusböle ligger i fjällkedjan. Landet Oviksfjällen som ligger i landskapet Jämtland. Det är ca 7 mil väster om Östersund. När man kommer ifrån Östersund så måste man ta sig över Storsjön med en bilfärja. 1981 byggde Sandsunsbrorn. I Storsjön sägs det att det ska finnas ett jätte-djur som kallas Storsjöodjuret. Vad det egentligen är vet nog ingen.

Kusböle ligger mitt i mellan Myrviken och Gräfåvallen. Jag har varit runt en del i Trakten. I Hoverberget så finns det en spricka i berget som man får gå in i. Jag kommer ihåg att det fanns en liten trappa ner inne i grottan som man inte fick gå ner. Uppe på berget finns det ett utskickstorn.

Det finns ett bageri i Myrviken som tillverkar tunnbröd.

Under några dagar varje sommar så förvandlas Östersund. När det är
Om man kommer ifrån Myrviken så står det en skylt efter vägen och på den står det Kusbölehelvete. Den vägen heter nyvägen. Nyvägen bli längre och längre efter varje år. De vill komma åt skog som de skövlar ner.
När man åker där så är det inte ovanligt att man ser renar. Ibland kan de vara flockar som är stora, ca 50 st. Här ser du skyltarna som sitter vid stigen till helvete
Här har ett VM i myggjakt ägt rum.
Dessa två bilder har jag fotograferat där stigen ifrån Nyvägen gå in till Kusbölehelvetet.

Här skapades och uruppförde man ett musikstycke ute vid Kusböle-helvetet av Slide Connection en trombonekvartett från Östersund. Det var vid den första konserten vid ravinen under Oviken veckan.
Lyssna här Copyright: Blås-Basen Komposition: Waldemar SwiergielVid nästa avfart kommer själva byn. Det är ett ställe som min farfar och farmor köpte 1957. Då ingick bara ett hus och en vedbod.  Nu finns det 6 hus och 4 lador inom släkten. Förutom de husen så finns tre andra hus som tillhör andra.Där är det så roligt att vara där. Man träffar en del kusiner som man aldrig annars träffar. Man hittar ofta på något gemensamt.Min kusin och jag började gräva inne i traktorladan. Vi ville gömma en skatt. Jag är osäker på vilket år det var. En gissning är runt 1985. Vi visste inte vad vi skulle hitta på för skatt. Så vi tog något inne ifrån verkstaden och spikade ihop en trälåda som vi stoppade ner i hållet. Sedan gjorde vi en skattkarta som vi gömde i en annan lada eller i tvättstugan.

År 2002 fick några nys att de fanns en skattkarta och en skatt. Så de började leta efter kartan men de eller jag hittade den inte. Så de pumpade mig var skatten låg. Jag ville inte avslöja något. Tills slut sade min kusin var den var och vad den innehöll…..

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *