Lönestatistiken

Filuren.com

Idag fick jag svar ifrån KFO ang lönestatistiken.
I år använde jag Excel-filen som finns på deras hemsida.
Man ska ju skriva in bl.a. person nr samt en hel del samma uppgifter för alla assistenter.
Jag frågade om filen kommer att se lika dant ut nästa år, fick ett ja till svar.

Så nu ska jag implementera deras fil med min assistans-fil. Då kommmer jag kunna hämta en stor del information som jag redan har i andra Excel-dokument.

Tema rekrytering: Anders sköter all rekrytering själv

Filuren.com

Många väljer att låta en anordnare sköta arbetsgivaransvaret för de personliga assistenterna, till exempel en kommun eller ett privat bolag. Men andra väljer att starta eget och göra allt från grunden själva. En av dem är Anders Berglund från Tyresö utanför Stockholm.

För den som vill ha så stort inflytande över sin assistans som möjligt finns två olika vägar att gå för att sköta all rekrytering helt själv. Det ena är att vara sin egen arbetsgivare, det andra är att starta ett eget bolag för assistansen som man sedan köper assistansen från. Skillnaden är att i det första alternativet har man inget företag alls, utan är en privatperson som betalar ut lön för tjänster.

Att vara sin egen arbetsgivare innebär ett stort ansvar. Bland annat behöver man betala löner, skatter och avgifter för de anställda, anmäla verksamheten till olika myndigheter och hålla koll så att assistenternas arbetsmiljö är godkänd. Det är ett ansvar som kräver mycket kunskaper.

Många startar eget
Omkring 2,3 procent av de som är assistansberättigade är egna arbetsgivare för sina personliga assistenter, vilket motsvarar omkring 360 personer. Betydligt fler har valt att starta ett eget bolag som de sedan köper assistansen från. En av dem är Anders Berglund från Tyresö, två mil utanför Stockholm.

– Jag har startat ett eget aktiebolag för detta som heter Tillgänglig Assistans Stockholm AB och som fått tillstånd från Socialstyrelsen, säger han.

IMG_0390
Anders har drivit sitt bolag sedan 2008. Genom åren har det blivit många rekryteringar när assistenter slutat. Senaste rekryteringen gjorde han precis efter sommaren. Då sökte han efter en person som kunde jobba ett par timmar i veckan och som dessutom kunde göra inhopp.

Annonserade dubbelt
För att hitta rätt person skickade han in en annons till Arbetsförmedlingen. Samtidigt la han ut annonsen på sin egen hemsida.

Ett av de främsta tipsen till den som vill rekrytera en assistent själv är att vara noga med utformningen av annonsen. För att kunna sålla ut så många som möjligt så tidigt det går är det viktigt att beskriva sig själv och vilka krav man har på den sökande.

– Därför skriver jag alltid mina annonser själv. Sedan får jag även godkänna dem innan Arbetsförmedlingen publicerar dem så att jag ser hur det ser ut, säger Anders.

Men trots att Anders är noggrann med att skriva ut sina krav är det många som chansar och skickar in ansökningar till honom ändå.

– Man får väldigt många svar, även från sådana som inte uppfyller kraven. Exempelvis vill jag bara ha män, men det är även kvinnor som söker, säger han.

Stoppa annonsen i tid
Just att sålla bland svaren på annonserna upplever Anders som en av de svåraste sakerna under hela rekryteringen. Därför har han satt en regel om att stoppa annonsen i tid.

– Jag brukar avsluta den efter att jag fått mellan 15 och 20 svar, i alla fall om det är några som jag fastnat för och som jag tycker verkar vara bra, säger han.

Innan man sätter sig ner och läser breven är det klokt att bestämma sig för vilken typ av person man vill ha. För Anders är exempelvis språket i breven en viktig faktor som skickar kandidaterna vidare till intervju.

– Men tanke på att jag behöver hjälp med att kommunicera och att ibland skriva behöver deras svenska vara bra, säger han.

Anders brukar kalla mellan fem och åtta kandidater till intervju. Inför det steget gäller det att ha bestämt sig för om man vill göra intervjun hemma eller ute på ett café. Kanske kan det också kännas bra om en redan anställd assistent följer med, mest för att ha någon att bolla med efteråt.

Det kan också vara bra att ha förberedda intervjufrågor, inte minst för att alla ska få samma frågor. Då blir det enklare att jämföra kandidaterna.

– Jag har ett par kluriga intervjufrågor som jag alltid brukar använda. Det är frågor där man lätt kan avgöra ifall de lyssnat på frågan eller inte, säger Anders.

När man hittat rätt person och det känns bra är det smart att börja med några introduktionsdagar innan man definitivt bestämmer sig. Det för att båda parter ska få en chans att lära känna varandra bättre och för att assistenten ska få prova på arbetet på riktigt.

FAKTA: 7 rekryteringstips

 1. Rekrytera i tid
  Tänk på att avsätta så mycket tid som möjligt för att rekrytera. Ingen vill stressa fram ett så viktigt beslut.
 1. Tänk på var du annonserar
  Det är inte alltid bäst att lägga ut annonsen bara hos Arbetsförmedlingen, använd även exempelvis Facebook, andra sociala medier och dagspress.
 1. Tänk på hur du formulerar annonsen
  Ställ inte bara krav på den sökande, skriv också vad den sökande kommer att få ut av att jobba hos dig.
 1. Ta bort annonsen i tid
  Ingen orkar läsa hundratals brev och CV:n. Se därför till att plocka ner annonsen när du fått så många svar som du tycker känns överkomligt.
 1. Bestäm plats för intervjun
  Vill du göra den hemma hos dig eller ute på stan?
 1. Planera dina frågor i förväg.
  Tänk efter vad du vill veta om den blivande assistenten, saker som du inte kan få ut från brevet. Ställ så många öppna frågor som möjligt så att du får ofärgade svar. Se till att skriva ner dina intryck direkt efteråt.
 2. Kör några intropass
  Att prata är en sak, verkligheten kan vara en annan. Låt därför din kandidat få göra några provpass innan ni båda bestämmer er.

Källa: Tidningen Assistans, Christopher Kullenberg Rothvall