Fiskeboda

Fiskeboda är eller har varit sommarkollo. Det ligger vid sjön Hjälmaren. På hela området fanns det 12 stugor med kollobarn, i stuga 12 var det bara handikappade. Man var där ca tre veckor utav sommarlovet, som man hade på den tiden. Jag tillhör nog veteranerna som har varit där. Det blev nio sommar  på kollot. Stugan låg nära sjön, där man baddade och paddlade flotte. Varje sommar fick man vara med och bygga en flotte. Jag kanske var i 9 eller 10 års ålder. En förmiddag när vi var på stranden så kröp jag upp några meter i skogen. När jag kom tillbaks så var alla andra borta. Där var jag alldeles själv vid vattnet. Jag började krypa upp för stigen som bestod av stenplattor. Alla andra hade gått upp för att äta lunch. En i personalen reste sig och sprang ner till stranden för att leta efter mig. Han hittade mig på stenplattorna. Mina ben var fulla av myror.

Varje år hade man en hajk. De ”delade” in oss i mindre grupper, ca 5 i varje grupp. Man fick leva i ett tält i två dygn. En gång åkte vi ut med flotten men det blåste så hård så vi fick vända. Ett annat år hade de ordnat ett militärtält som alla fick rum i. Det blev roligt.
Ett år gjorde vi en sothajk på ”midsommarängen”. Då var vi nog hela Stuga 12, barn som personal. Vi bodde i ett storts millitärtält.

Ett år bestämde vi oss för att gå på Rock runt riket som gick i Parken zoo i Eskiltuna 1987-08-01.
Vad jag vet så beställde vi biljetter och nämde att en del satt i rullstolar och Permobilar.
När vi kom fram till konsertområdet så hade de kört fram en lastbil. Vi fick åka upp i den och en långsida var helöppen mot scenen. Det året av Rock runt riket var artisterna Eva dalgren, Orup, Roxette och Ratata med.

AJKA SELAJKA

Uti en liten stuga som kallas stuga 12 Där kryper våra ungar och sliter våra golv De badar busar bajar mest hela dagen lång När sedan kvällen kommer sjunger de på denna sång:
Ajka selajka larri larri vajka Orro bocko bara bluff och båg oj oj oj Jumferi skumferi arra marra kito Arra barra kito katalog oj oj oj Acke kackelacka sillestjärt och gummisula Uti skvirri virri vitt bom bom Hula hula hula uti dicke dacke dula Uti lurifaxi bom bom bom    

Här kan du lyssna på den

Här nedan följer minnen ifrån folk som har varit där:

Av Anette Jag tillhör nog också veteranerna som var på fiskeboda. Jag var där i 5 år, det här var från sommaren -78 tom -82. Jag bodde alla somrarna i stuga 11 utom den sista, då  bodde jag i stuga 7 har jag för mig, den låg längst bort åt andra hållet. Jag åkte (förutom den sista) med mina två äldre bröder som är tvillingar.

Jag har kanske inte så många klara minnen, mest känslor och dom är väldigt varma och positiva. Jag kommer ihåg när vi hade disco och alla fick vinna… och när jag och en kompis tillsammans med mina brorsor mimade till ABBA, min ena bror använde en pall som piano.. eller när vi blev väckta mitt i natten och skulle leta efter ”guldklimpar” (färgade stenar) och det var sjörövare som stod gömda lite här och var i skogen, oj vad vi skrek, och vad vi sprang… och självklart hajken…

Det är några minnen som kommer fram när man sitter och skriver så här, dom finns säkert där bak någonstans…

Jag trivdes väldigt bra där, mina bröder däremot längtade hem de första veckorna, sedan när vi väl skulle åka hem då ville dom inte.

Skulle vara kul att veta om det är någon annan hört av sig till dig om minnen från fiskeboda, kanske man känner igen någon!

Print Friendly, PDF & Email

En reaktion på ”Fiskeboda”

 1. Hej!

  Vad kul att läsa om Fiskeboda!
  Jag och min syster gick på Fiskeboda från -84 till -89 och vi trivdes fantastiskt med allt; polarna, ledarna, vattnet, hajken, spökvandringen, karnevalen i Katrineholm, Julita gård, Herrgården med sin gråa dam, guldstensjakten – you name it!
  Vi har bott i stugorna 1,2, 4 och 5.
  Trevlig sommar!
  //Annso

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *