Skicart

Vid flera tillfällen hade jag hört om andra som åkte upp till Åre för att åka Skicart och Sitski. Skicart har fyra små skidor. Man styr med två spakar som syr de främre skidorna. Jag var nyfiken att pröva och se om jag klarade det. Så 1990 åkte jag upp första gången till Åre. Vi bodde på Hotell Årevidden, nu mera Åre inn som är handikappanpassad. Varje dag så utgick vi ifrån Rödkullen där Totalskiddskolan har sin bas. Det skulle bli så roligt att åka utför.

Genom att det gick och ta olika liftar och backar så kunde man komma till andra nerfarter. Min skidlärare och jag åkte två gånger så högt upp på Åreskutan som man kan komma med liftar. Det tog ett bra tag att ta sig upp. Först tog man rödkulleliften. Där ifrån till Ullådalen, om man inte ha hög fart så stannar man där det är plant.

Ullådalens backe är bred och  härlig. Sedan tar man den liften ända till slutet. Där åker man med full fart nedför en liten backe. Här gäller det också att ha bra med fart. De blir ganska lång bit som någon behöver putta Skicarten. Där borta någon stans efter en seg backe kommer man till Stendalen. Sedan kommer man till Tväråvallen. Det är en röd och bred backe. Här gäller det att åka slalom bland alla gupp. Backen skulle vara härligare med förre gupp. Sedan tar man en lång lift upp till en annan lift som är inte lång. Nu är man uppe på Åreskutan. Vilken bra utsikt det är ifrån Åreskutan. Man kan välja två vägar ner. Ja två vägar med maximalt röda nedfarter. Antingen åker man ner för branta Rödarappet eller så väljer man Långsvängen. Långsvängen är som det låter lång. Den är längre och inte så brant.

Skicart-veckan år 2001 blev bra och rolig. Vi var bara sammanlagt fyra personer som åkte under veckan. Jag var den enda som åkte själv Skicart. Det är roligt att man kommer ihåg nästan alla backar, hur de hänger ihop med varandra i Rödkullen men man börjar kunna varje liten sväng i backarna. En av skidlärare föreslog att jag skulle få åka till Björnen på tisdagen. På måndag eftermiddag lämnade vi Skicarten och alla saker i Björnen. På kvällen fick vi titta på pistkartan hur vi kunde åka.  Morgon efter så lämnade de mig och min assistent oss ensamma där. Vi hittade bara två backar av alla som vi hade sett på kartan. Efter lunch fick vi förklaringen. Vi hade inte startat på rätt ställe.
Dessa backar åkte har jag åkt i genom åren:
Björnen
Forsvägen
Högåsvägen
Getvalsbacken
Förbacken
Högåsbacken
Björnenvägen
Björnbacken Sadelvägen

Totbacken
Björrnsvängen
Blå tåget
Getvalsbacken
Rödkullen
Rödingen
Röde orm
Solravinen
Olympiavägen
Ripvägen
Ullådraget
Renvägen
Gästrappet
Ullåhua
Långsvängen
Tusenmetern
Bräckevägen
Bräckefallet
Färisvägen
Svartbergsleden

Tegelfjäll
Tegesvängen
Tegebacken
Gunnilbacken
Tegekroken
Englansbacken
Leråkroken
Leråbacken

Man hinner med annat än och bara åka Skicart. Det finns några olika roliga ställen som man gå ut och ha roligt på kvällar och nätter men på senare år har det blivit och hänga nere i hotellentrén eller så sammlas man inne på någons hotellrum.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *