Träna om du får

En riktigt intressant faktor är det här med ekonomin och olika träningsmetoder. Vi som har personlig assistans genom LSS får en viss summa per assistenttimme. Om man tänker långsiktigt vad man gör av med för belopp i assistansersättning. Räknar med att man lär sig att klara mera själv, vilket man nästan alltid gör. Då behöver man förmodligen färre assistenttimmar. Det blir mindre pengar som behövs betalas ut för assistans.

En grej med Move&Walk är att där ser de en inte som handikappad som behöver tonvis med hjälpmedel för att kompensera upp det som man inte kan. Med det menar jag att om man får tillgång till rätt träning så skulle man slippa vissa hjälpmedel som man har fått.

När jag började träna på Move&walk kostade en månad ca 12.000kr. Nu är summan uppe över 30 000kr. Jag vet att en del landsting betalar för träningen medan andra inte gör det eller bara för viss åldersgrupp.

Det hela började med att jag såg en film -96 som hette ”Jo du kan” av och med Lars Mullback. Den handlade om en träningsmetod som finns i Ungern och heter Petö-metoden.

Jag blev intresserad av metoden och ville testa den. Sedan något halvår eller år efter det så hörde jag att det skulle öppna ett center i Nässjö. Jag började ta reda på lite mer information innan jag vågade anmäla mig. I februari -98 så var jag nere på en bedömning. Jag fick veta att jag skulle troligen få komma ner redan samma år.

Min första träningsmånads i Nässjö blev spännande. Det var meningen att jag skulle träna mellan 9 och 12. Jag var spänd på hur träningen skulle vara. Väl där inne så mötte jag 6 ungdomar som var ca 17 år. Vi fick göra några övningar så de fick se vad man gick för. Dessa övningar var alldeles för lätta för mig kände jag men jag sa inget. Efter träningen så funderade ”ja var det så här lätt”.
Vid frukosten morgonen därpå så kom tränaren och sa ”jag vill se dig i EM. gruppen idag.”, en tuffare grupp.

Träningen var timme kortare. Efter träningspasset så kunde man vrida ut svett ur tröjan. Alltså ett mycket högre tempo.

Själva träningen är tuff, de anpassar den så att det blir utifrån vad man klarar. Vilket är bra, att den är anpassad efter individen.
Det är alltså inte som att ta fram en kokbok och sedan ska alla följa receptet.

Jag vet att många säger ”varför åker du ner dit när du kan träna här på gym”. Jag blir så arg när jag hör det. För på gym blir du bara starkare. Där kan du aldrig bli bättre på dina rörelser, om du inte kan göra dem perfekt ifrån början. Jag fattar inte det. Ska man inom ”vanlig” träning som är beviljad(?) i hela vårt moderna land, kunna träna med flera tyngder utan att få lära sig att använda muskler och leder på ett effektivt sätt som man kan använda i sin vardag.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *