Kryssningen April 2015

Filuren.com

Här kommer lite text ifrån kryssningen April 2015
Torsdag-fredag 10-11/4:
Vem faan kan inte sopa upp glas?
Kom till Arlanda å checkade in på rest and fly, beställde ett rum till för vi skulle få plats. Vi gick å fick oss en delikat amerikanare å siktande på en flygöl å det var då det pös. En glasbit skar upp däcket och det fanns inget att laga med på Arlanda så det vart att fara hem å byta hjul. Plockade med ett extra gummi för eventualiteter på resan.
Natten vart lugn å kort, uppstigning 06.30 för promenad mot incheckning å säkerhetskontroll.
Flygresor är som bekant inte av det roligaste slaget, nio timmar på röven. Klarade av schysst flygplansmat och ett par filmer.
Att komma fram klockan 12 efter att ha flugit 9 timmar borde betytt att flyget gick 03, vilket inte var fallet utan vi blivit begåvade med sex extra timmar. Tröttheten kom som på beställning. Taxi till ’Hudson Plaza motell’ å lite välförtjänt vila. Framåt aftonen tog vi motorvägspåfarten upp till det lokala centret å inhandlade morgondagens frukost, några bärs å en riktigt amerikansk pizza från pizzahut.

11/4: day of New York
Då vi landat i New Jersey, Liberty airport, var vi inte sen att boka in en extra dag för att hinna med lite kringelkryssning före den rediga kryssningen.
Via kollektiva färdmedel tog vi oss till Manhattan. Landade på pir 4 å kryssade oss fram mellan folk som hade alltför bråttom upp mot ground zero. Check! Började promenaden längs Broadway å hittade snart lunchhaket McD, det överträffade våra förväntningar och den svenska standarden. Fantastisk service och goda sandwiches. Något nöjdare förtsatte promenaden upp till Metron vid Broadway/Lafayette, där planka vi in på 6:an som tog oss upp till 58:onde gatan för vidare promenad till central park. Väl inne i parken promenerade vi ett tag innan vid lämplig bänk slog oss ner för att ta in storstaden.
Därefter tog vi oss på samma sätt ner mot hamnen igen där båten över till jersey väntade förutom en avstickare in i china town.
Väl över floden tog vi tåget tillbaka mot motellet. Även denna kväll passerades delikata hutten, å den avnjöts med sista hutten ur gårdagens johnny w’s röda.

12/4: mönstring
Detta är dagen vi ska på våran skuta för de kommande veckorna, quantum of the seas. En något större jolle med kapacitet för dryga 4000 dollarstinna passagerare.
Vi tog en lugn sista morgon på vårat Hudson Plaza motell å väntade i inte mindre än en timma på en taxi. Det gav oss den sista möjligheten att på ett par dagar pilla på nätet.
När väl taxin tagit oss till båten och vi checkat in så var det dax att gå vilse på detta flytande lyxsamhälle.
Skutan har inte mindre än 17 restauranger å säkerligen lika många affärer med mestadels glitter…

Väl inne så hittade vi vår väg till vårt stateroom,3170. Såklart var det välbäddat av vår gode Leo. Leo kan tyckas vara ett smeknamn för lejon men det kan tyckas mer passande med djurmannen då han levererat både elefant och svan, i handduksform.

13-14/4 till havs mot sol å värme.
Ett par dagar till havs innan vi når sol å värme. Vi kryssar runt skeppet å försöker förstå mer om vart vi är. Vi provar olika restauranger alla dagar. Första var Coastal Kitchen, ett bra val, ett av de bättre. Vi klarar också av första besöket på American icon och Silk. Silks personal tyckte nog Anders var lite torr så de hällde en öl i hand knä, det blev vårat sista besök på Silk. För att förekomma kommande dagar så har vi besökt Chic och Devinely Decadence. Såklart har vi besökt Windjammer i omgångar. Frukost, lunch eller vad det kan tänkas heta det man äter mellan 9 å 5. Arbetstidsmat?

15/4: Labadee Haiti eller vad det nu var.
Haiti är en vacker men orolig del av världen så Royal Caribbean har helt enkelt köpt en del av den å hägnat in det med taggtråd å satt poliser ä vakta ingångarna där dom ’lokala hantverkarna’ släpps in för att suga dollar ur de stinna turisterna. Vi sket i dom å la oss på stranden å njöt en härligt sliskig romdrink för nätta 15 bucks… Där fanns såklart en massa saker att göra som på alla ställen där skutan landat men här var det väldigt begränsat om man inte ville skinna plånboken rejält.

16/4: mot verkliga mål, San Juan-Puerto Rico, är dagens
Väl iland följde vi vår vana trogen, eller snarare la grunden till den, å tog oss en rejäl promenad genom hela gamla delen av San Juan. 2 gamla försvarsverk å välordnat om än på karibiskt vis. Såklart går gator uppåt å neråt men med två så starka (å stiliga) assistenter var det ju inget problem. Frågan är bara hur de tänkte… Like asses?
Detta var den spanska delen av resan. Jonas ventilerade lite av sina spanskakunskaper i en bar, inte hjälpte det, tre bärs gick på 20 dollar! Lärdom? Fråga vad det kostar innan köp…
Det var en sen kväll iland dvs ombord vid 20-tiden. Frozen yoghurt bjöd gratis wifi mot en kaffe, lätt taget å lite kontakt med omvärlden. Frågan är om det var denna dag vi fann shuffleboarden. Det har blivit ett par matcher, jämna assar. Vi blev utmande av några av de få andra svennarna på båten, Donkan å Polisen. Trevligt men äckligt folk. Donken berättade att han gladeligen la upp 150 buck för att hyra dyra platsen bredvid poolbaren. Visserligen ingick en skumpa men sen var det också uppassning HELA dagen. Passar en del, kanske inte oss dock.

17/4: St. Marteen, den holländska delen av resan!
St. Marteen är känd för sina många juvelerare, 27 var nog utmärkta på kartan som vi fick, vi handlade såklart inget, inget på dom affärerna.
I numera vanlig ordning skippa vi turerna och gick vår egen väg, bland alla turister på stranden…
Hettan har ännu inte blivit oss bekväm varför vi snart nog tog skydd under ett parasoll, på en bar, med en öl. Oj den var god, den med. Vägen tillbaka till båten var lång å det började regna, vi tog såklart skydd, i en butik som sålde holländsk ost och sprit. Osten smaka bra å bärsen bar vi med oss. Royal Caribbean gillar inte att man tar ombord alkohol så vi fick ju vackert hitta oss en parkbänk å dricka upp vår öl. Med ölen följde en yufsbarr för den som vet vad det är.
Det började faktiskt regna så mycket att vi vart tvungna att hitta in under tak, det fanns en parkbänk under tak, vilken tur.
När missionen St Matreen var klar klev vi ombord vår jolle med kapacitet för 4180 gästerå klev rakt in på ’Michaels’ å fick oss vår standarddos av två hembrygda å en singlemalt. Såklart var det Errol som serverade oss, en fantastiskt glad prick som ska försöka övertyga sina föräldrar att han INTE behöver ha ett stort bröllop, det kan väl räcka med 80-100 gäster?

18/4: Martinique, den franska ön på vår tur, eller var det kanske vår otur?
Vi gjorde som vi brukar å sket i turerna å gick iväg. Hittade på en liten 5 mastare som låg i torrdocka. Dom som jabbade där nere hade nog missat sista övernskommelsen med det danska facket vad gäller konsumtion av öl under arbetstid, fascinerande att se. Vi gick vidare uppåt, å uppåt å uppåt, sen gick vi ner igen när vi sett liten lokal bananodling och där bredvid odlades annan ört som man KAN göra rep av. Den kan också nyttjas medicinskt enligt vissa.
Hettan var dog öven denna dag så vi gick å köpte oss varsin flaska vatten och några av oss porter, andra mespils. Hursomhaver hittade vi även en parkbänk i Martinique å gjorde slut på samtligt. Där vart vi också erbjudna denna medicinalväxt, troligtvis inte i det syftet.
Då vi människor är vanemänniskor så hälsade vi på Errol på kvällen. Den vanliga dosen om två hembrygda å en singel.

20/4 St.Kitt and Nevis
Vår sista dag på landbacken spenderade vi i Bassterre, St Kitt.
Det måste varit en av de bästa dagarna, St. Kitt känns som ett ställe där folk lever, bor och verkar. Vi gjorde som vi brukar å lämnade snarast de turistiga kvarteren å gick dit folk bor. Vi passerade nog både Danderyd, Djursholm, skarpnäck och Tensta.
På vägen upp på den lilla ön passerade vi nationalarenan för fotboll och Kricket. På fotbollsstadion vajade Fifas flaggor men Kricketstadion var fortfarande dubbelt så stor.
En vacker ö med många färger å trevligt folk. En bra avslutning på landdelen av X-15, nu väntar tre dagar till havs med vad det har att erbjuda.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *