A.I.K. – Innebandy

Filuren.com
Jag började att gå på rätt så många hemmamatcher i innebandy, runt 2004. A.I.K. innebandy har inte funnits så länge. Det gick ganska fort för dem att klättra genom seriesystemet, fast jag har för mig att de missade första året att kvala upp till Elitserien. Jag tror att genom A.I.K. intåg i högsta serien, började sporten få en högre status. Genom att här kom det ett lag som började ställa högre krav på matcherna och allt runt omkring.

Min och A.I.K. första SM-final någonsin i innebandy var 2004, det skulle visa prov på att innebandyn är en snabb sport. Med bara 83 sekunder kvar att spela kvitterar Thomas Brottman och bara 12 sekunder före slutsignalen gör Adam Grane 6-5, till Balrog. Snacka om att det kan vända snabbt i innebandy och insåg jag hur fort en innebandymatch kan vända.

De andra SM-finalerna i innebandy som jag var på, spelades 8 april 2006 i Globen. Innebandyn har så att både dam och herr finalerna spelas efter varandra. Så jag åkte dit så att jag hann precis in till när damfinalen började, det var lite seg väntan. Jag ville bara att herr-finalen skulle börja. Herr finalen vanns av A.I.K. och det var A.I.K. första innebandy SM-GULD.

Jag hade sett att han brukade ofta vara där och i efterhand har jag tagit reda på att han har var en central person i det som nu är A.I.K. Innebandy. Jag minns en gång när Lasse Granqvist gick förbi mig, så frågade jag honom varför matchklockan som satt i hallen inte kunde visa utvisningar. Lasse svarade att Solna kommun skulle byta ut den men han visste inte när. Den är idag utbytt.

Jag har varit på några bortamatcher och de är två som jag minns väl.
Den ena matchen var säsongen 2006/07 Caperiotäby mot A.I.K. som spelades i Tibblehallen. Jag är så glad att inte A.I.K. inte har den som hemmaplan, för någon så totalt värdelös handikapplats finns nog inte. Jag blir lite osäker om de fanns handikapplatser på ett eller möjligtvis två ställe men i så fall hade båda samma ”problem”. De hade placerat handikapplatserna BAKOM en pelare. Hur kan man ens komma på tanken att sätta platsen där?

Den andra bortamatchen som jag var Storvreta – A.I.K. i Fyrishovs som ligger i Uppsala, jag tror att det var 2007. På dan tiden var jag tillsamman med linda. Hon bodde hemma hos sin mamma och vad det innebar, jag kanske återkommer i ämnet. Tillsammans med sin assistent och med mig bestämde oss för att göra en utflykt till Uppsala med hjälp av pendeltåget. Jag har för mig att Storvreta tyvärr vann matchen. Det blev i alla fall en härlig tripp till Uppsala.

Under några år hade A.I.K. många bra spelar bl.a. Niklas Jihde, Patrik Edgren och Peter Fischerström. Vilket gjorde så att A.I.K. låg som oftast högt uppe i Elitserien. Nu kanske några hajar till. Heter det inte Superligan, jo men när Tv4 kom in i bilden och tog över sändningar så bytte serien namn. Det lät bra att Tv4 skulle satsa på innebandy men om ni frågar mig så blev det nästan tvärt om. I början visade TV4 minst en match per veka på Tv4 sport men de senaste åren har de inte blivit många alls.
Jag har ett svagt minne att en gång när Niklas Jihde var skadad så besökte han A.I.K. Webbradio som sände många matcher live. Då passerade han mig för att komma in till studion. Jag minns inte riktigt men det är möjligt

De senaste två tre säsongerna har det inte blivit lika många innebandymatcher som jag har gått på. Anledningen är nog flera. Dels har A.I.K. genomgått en större generationsskifte och har på så sätt inte vunnit lika mycket. Jag har inte kommit in gratis länge, vilket jag gjorde förut. Till sist men inte minst har Solnahllen byggs om längst uppe, där kan man inte längre sitta. Jag har nog fått sitta på fyra olika platser i hallen.

Den senaste bortamatchen var mot Tyresö 2011-09-21 i Torvalla sporthall i Haninge. Det som jag kommer ihåg ifrån den matchen är att jag jagade någon person som var insatt i Tyresös historia. Jag ville veta om klubben hade någon koppling med fornudden men det var ingen som visste säkert.

Jag hoppas att kommande säsong kommer att bli bra. Då kommer ”Mr A.I.K.” Patrik Edgren och Peter Fischerström att bli lagets nya tränare.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *