Surströmming

Surströmming

Jag tycker om att äta surströmming i en klämma. Klämma är en tunnbröd med mandelpotatis, lök och surströmming. Till det ska man antitidningen dricka öl eller mjölk. Här nedan har jag samlat lite fakta och information om surströmming

Surströmming har funnits ända sen 1500 talet. Allt sedan saltet började användas saltades kött och fisk in för att kunna bevaras i dåtidens skafferi. Under 1500-talet uppstod saltbrist på grund av kung Gustav Vasas krigföring. Bristen på salt gjorde att strömmingen saltades mindre. En jäsningsprocess uppstod. Ur denna erfarenhet utvecklades i Höga Kusten en hel surströmmingsindustri med olika inläggare, var och en med sina egna olika recept.

Surströmmingarna ligger i en burk. När man öppnar burken luktar det starkt och mycket illa. Vad är det för fisk? Surströmming är salt strömming som har jäst. Den kommer från Norrland. För många år sedan var surströmming mat för fattiga människor. När man fick mycket fisk, ville man spara en del av den. Då gjorde man surströming, därför att den håller sig länge. Idag är surströmming festmat för människor i norra Sverige

Är surströmming verkligen Fina fisken?
Text: Jocke Andersson
Ungefär samtidigt som vi svenskar klär ut oss i roliga små hattar och sjunger klämkäcka visor, kort sagt firar den årliga kräftpremiären, så inträffar också en annan matpremiär. En som många betackar sig för, inte minst på grund av den vidriga stanken. Men faktum är att surströmming hos många räknas som en verklig delikatess och den smakar tack och lov bättre än den luktar. Surströmming är, precis som namnet antyder, en sur rackare. Det är en saltad, specialjäst strömming, som tillreds av ett fåtal små industrier utefter norrlands-kusten. Sedan jäsningen börjat får fisken stå svalt i 6-7 veckor innan den är färdig att förtäras. Hållbarheten är efter tillredning mycket lång och det är få andra maträtter som kan tävla med sur-strömmingen i denna gren. Förr i tiden förvarades fisken vanligtvis i träkaggar men numera saluförs den mestadels på burk. Sur- strömming kan köpas hela året, men säsongen startar egentligen den tredje veckan i augusti.

Äts med tunnbröd
Kännarna menar att rätt inlagd surströmming ska vara ”mör i köttet som välhängd entrecote, ha en friskt röd färg och en mild smak som smeker gommen”. Finsmakarna dricker dessutom inte brännvin till sin favoritfisk, inte ens om de är norrlänningar, eftersom spriten bedövar smak-lökarna och surströmmingsätarna då går miste om den fina aromen. ”Röda Ulven” låter som öknamnet på en gammal viking, men är namnet på världens mest sålda surströmming. Till ett traditionellt surströmmings-kalas hör – förutom en nyöppnad burk surströmming – kokt mandel-potatis, hackad gul lök, mjukt eller hårt tunnbröd, smör och kryddost.

Sparman skrädde inte orden
Det sägs att det under Gustav Vasas krig med lybeckarna på 1500-talet blev så ont om salt i Norrland att man inte kunde tillverka saltströmming. Det gjorde att fisken började surna och då upptäcktes att den blev mycket godare i detta skick. Därmed var surströmmingen uppfunnen, påstås det. Sannings-halten i denna sägen kan nog ifrågasättas, för syrning anses vara en urgammal konserveringsmetod för fisk i stora delar av norra Europa och Asien.

Drottning Kristinas livläkare, Anders Sparman, var inte glad i den här maten. Han ansåg att surströmmingen nätt och jämnt kunde skiljas från färsk avföring, medan däremot vetenskaps-mannen Carl von Linné var betydligt mer positiv. Linné beskrev i sina texter utförligt hur surströmmingen borde ätas, nämligen inrullad i tunnbröd tillsammans med filmjölk och ost.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *